Det viktigaste

Inom företagsvärlden är det allt vanligare att man ”sanerar” sin verksamhet. Satsar på det man är bäst på och resten får någon annan ta hand om. För mig aktualiserar det frågan: Vad är vi bäst på i kyrkan? Eller snarare: vad skall vi vara bäst på? Vad är viktigast i det vi gör?

Jag kommer ihåg att jag i min ungdom hörde någon predikant säga: Många tror att kyrkans uppgift är att hjälpa gamla mänskor att dö, men egentligen är det att hjälpa unga mänskor att leva. I själva verket tror jag inte att de här utesluter varandra. Och säger vi att kyrkans uppdrag är att hjälpa mänskor att leva och att dö, då kanske vi kommer rätt nära en uppgiftsbeskrivning. Ändå återstår den viktiga frågan: Hur gör vi det? Och kan man hjälpa någon att leva, eller att dö?

Min övertygelse är att man kan det. Själv har jag fått hjälp med att leva av mänskor som har fått vara Guds sändebud i mitt liv. Det har funnits tider också i mitt liv då jag har behövt höra att jag trots allt är älskad, att det finns en mening med mitt liv och att jag behövs. Så enkelt – men så viktigt att budskapet kommer från någon som ärligt menar det. Att ge det budskapet åt mänskor handlar om att hjälpa dem att leva.

Så långt det är möjligt har vi avskaffat döden i vårt samhälle. Många mänskor har aldrig sett en död människa. Vi talar inte om döden och vi gör vårt yttersta för att låtsas att det inte finns någon död. Men vi vet alla att sanningen är att dödens port kommer emot på varje mänskas livsvandring i någon skede. Hur skall man förbereda sig för döden? För det första tror jag att det gäller att acceptera det faktum att vi alla en gång skall dö. För det andra handlar det om att veta vad man behöver för att vara trygg inför döden.

Både den som skall hjälpa någon att leva och ärligt förmedla budskapet att en människas liv är viktigt och att Gud älskar oss, och den som skall hjälpa någon att dö genom att erbjuda trygghet  måste vända sig till Livets Herre själv för att finna trovärdighet och kunna förmedla någon verkligt. I kyrkan gör vi anspråk på att känna Livets Herre och veta vad det är han vill förmedla till oss mänskor.  Vi är Jesu Kristi kyrka.

Men ändå. När detta är sagt. Gör vi de rätta sakerna? Kan vi vår sak? Och ger vi intryck av att kunna det? Är vi trovärdiga? Är vi kyrka?

Vad tycker du? Är Matteus församling en församling som hjälper människor att leva och att dö?

Kyrkoherde Stefan Forsén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s