Ordet våra hjälpisar inte får säga…

Läser en nyhet om att det finns ord som anställda på Applebutiker inte får säga.

Det är ord som ”krasch”, ”bugg”, ”hänga sig”. Allt som kan ge en negativ bild av produkten.

Det är väl egentligen en ickenyhet. det är knappast bara apple som funderar på hur man bemöter sina kunder Men det fick mig att tänka på  hur vi har försökt jobba under sommarens konfirmationsläger.

Vi har jobbat ganska mycket med att fundera på attityd och bemötande. Att behandla konfirmanden med kärlek och respekt även när hon förtjänar det som minst.  Det är en stor del av den förändring som vi gör med vår konfirmationsundervisning och då gäller det att alla ledare är på samma spår.

Vi ”förbjöd” också ord. Framförallt så var ordet ”schhhh” det som vi ledare och hjälpisar skulle undvika så långt som det var möjligt. Helt enkelt för att det skapar en dålig stämning och mycket sällan fungerar tystande. T.ex. i en andakt med tisslande och tasslande så funkar en vänlig knack på axeln bäst, eller också ett samtal kring det efteråt i god ton.

Att bemöta konfirmander (och andra ungdomar) på samma sätt som vi i församlingen bemöter pensionärer och församlingsråd har varit en ledstjärna.

Det är svårare än man tror – men resultatet är häpnadsväckande. på 25 lägerdygn och 75 konfirmander behövde jag aldrig en enda gång bli arg… Lite besviken några gånger, men aldrig arg.

Det var faktiskt riktigt skönt!

//Daniel – Ungdomsarbetsledare  

7 reaktioner till “Ordet våra hjälpisar inte får säga…

 1. Jag håller långt med. Minametoder är inte lika radikala – jag ”förbjuder” inte ssssccchh – men att köra med kärleksfullt och respektfullt familjestuk kombinerat med klara sk. jagbudskap är pop. kW

  1. Förbjuder gör vi inte riktigt heller. Men vi har det som ett exempel som är väldigt lätt att ta till.

 2. Även jag håller helt med. Det som dock gör mig lite förbryllad är att du har formulerat din text som om det skulle vara en nyhet att behandla konfirmander med kärlek och respekt. Det vet jag att det inte är. Det är nog många i vår kyrka som har den inställningen att konfirmander skall behandlas med kärlek och respekt…. 🙂 gun geisor

  1. Det vet jag. Förhoppningsvis har alla den inställningen. Men när jag går till mig själv så har jag trots att min inställning varit kärlek och respekt under alla årsom jag jobbat märkt en skillnad när jag aktivt stoppar mig själv från att ta till med arga rösten när det kanske skulle vara befogat.

   Och jag vet inte hur det är för er alla, men jag tycker själv att det är väldigt svårt att låta bli att hysscha ett tjattrande tonårsgäng när man själv tycker att man har något superviktigt att säga…

   För mig är det lite nytänk i alla fall.
   Men jag kan utveckla nån gång. Det är lite större än att bara låta bli att säga schhhh… 🙂

 3. Jag tror vi måste minnas, att även om alla vill behandla konfirmander med respekt, så finns det också en tradition av att förfasa sig över konfirmander. Både bland vuxna och bland unga som nyss gått i skriban. Det är tyvärr ingen självklarhet att behandla konfirmanderna med samma respekt som vi behandlar deras föräldrar.

 4. Måttstocken att behandla/bemöta konfirmander som man skulle göra med församlingsråd och pensionärer gillar jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s