Månadens psalm i oktober

Månadens psalm i Matteus församling är Vår Gud är oss en väldig borg, psalmbokens nr 154. En av de starkaste symbolerna för Reformationen, Den Stridande Kyrkan, Luthers troskamp. Hos många människor sitter den i ryggmärgen. En psalm som ofta sjungits med stor självklarhet. En som definierat och förenat människor och kyrkosamfund. Julfreden i Åbo. Nyåret på senatstorget. Självständighetsdagen.

Å andra sidan: en psalm som ibland, under svåra tider, har fungerat som förstärkare av krigiska och nationalistiska stämningar. Trettioåriga krigets trosstrider. Andra världskriget. En ”vi-mot dem”-psalm?

Vad står det egentligen i den? Så här säger psalmboken:

1.
Vår Gud är oss en väldig borg,
han är vår sköld och värja.
Han hjälper oss ur nöd och sorg
och allt som vill oss snärja.
Nu mörkrets furste vred
han vill oss trampa ned.
Stor makt och mycken list
hans rustning är förvisst.
Likväl vi må ej frukta.2.
Vår egen kraft är här för svag,
vi vore snart nedgjorda,
men för oss går till strid och slag
vår hjälte, Herrens smorda.
Du frågar vem han är.
Han namnet Kristus bär.
Vår Herre Sebaot,
vem kan stå honom mot?
Han fältet skall behålla.
3.
Och vore världen än så stor
och full av mörkrets härar,
så länge Gud ibland oss bor
alls intet oss förfärar.
Må världens furste då
förgrymmad mot oss stå.
Han skadar dock ej här,
ty dömd han redan är.
Ett ord kan honom fälla.4.
Guds ord de måste låta stå,
det kan de ej fördärva.
Med oss skall Gud i striden gå,
hans Ande gör oss djärva.
Vi fritt och glatt till mods
ger ära, liv och gods.
Det allt de taga må,
stor vinst de icke får.
Guds rike vi behåller.

Författaren är naturligtvis Martin Luther, det är ju hans mest kända psalm.  Utgångspunkten är Psaltaren 46, som börjar: ”Gud är vår tillflykt och vår styrka, en hjälp i nöden, som aldrig svikit.” Psaltarpsalmen talar om ”… Guds stad, som den Högste har helgat till sin boning. Därinne bor Gud, den skall aldrig falla…”. Och så slutet, som ger den starka Gudsbilden: ”Herren Sebaot är med oss, Jakobs Gud är vår borg.”

I psaltarpsalmen finns ingenting om mörkrets furste och hans rustning. Men visst är det väl bibliska bilder det också? Paulus ord i Efesierbrevet: ”Ta på er Guds rustning, så att ni kan hålla stånd mot djävulens lömska angrepp. Ty det är inte mot varelser av kött och blod vi har att kämpa utan mot härskarna, mot makterna, mot herrarna över denna mörkrets värld, mot ondskans andekrafter i himlarymderna.” Och så tänker man kanske på ärkeängeln Mikael mot draken i Uppenbarelseboken.

Egentligen är psalmen Vår Gud är oss en väldig borg inte så stridslysten. Det är Gud som strider mot ondskans immateriella makter, medan människan är passiv. Det är Guds ords makt som betonas. Men den uppfattas, upplevs ju ändå gärna som stridslysten.

Allt oftare nu för tiden upplever människor psalmsång som exkluderande, vilket ju är tvärtemot hela idén med allsång. Det sker när man inte kan sången som alla andra sjunger med i, eller när man upplever sångens innehåll som främmande, något man känner att man inte kan stå för. Vår Gud är oss en väldig borg riskerar kanske i dagens värld på grund av sin ålderdomlighet, sitt bildspråk, och de associationer den kan väcka, att främmandegöra. Jag vill i alla fall tro att det är hälsosamt att lyfta upp en sådan här psalm i ljuset och reflektera över de frågor den kan väcka.

P.S. Luther var även en genialisk melodisnickrare. Forskningen är numera överens om att det här är hans egen melodi (vi har en rytmiskt lite förenklad version i vår psalmbok – jämför nedan den som vill och kan!). Visst är det melodins fanfarliknande inledning som tillsammans med textens starka bibliska bilder som gör psalmen så kraftfull!

– Anders

Luthers handskrift

En reaktion till “Månadens psalm i oktober

  1. I morgon firar vi Reformationsdagen, oktober är slut och vi avslutar högmässan med den här månadens psalm, Vår Gud är oss en väldig borg, nr 154 i Psalmboken, för sista gången i det här sammanhanget. I väntan på månadens psalm i november, vill jag tacka Anders Forsman för hans utmärkta presentation av den nu aktuella psalmen. Anders lyckas få in mycket information i sin relativt korta text. För mig öppnar han psalmens text och för tankarna bort från psalmen som en tröst enbart under krigstid. Psalmen har så mycket att säga oss också nu under fredstid. Redan vid lunchmusiken i somras 9.8 och vid kaffestunden efteråt fick vi ta del av Anna Brummers och Anders Forsmans presentationer av höstens Månadens psalm, då både genom Annas sång och Anders muntliga redogörelser. Jag tilltalas av det här konceptet, som också fört med sig att vi fått höta postludier på den aktuella psalmens tema. Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s