Några av de allra största frågorna

Texten nedan av Matias Gädda publicerades i Matteusbilagan 3/2012.

Vem talar han om? Har vi samma längtan? Hur besvarar vi frågorna?

h. lp

– – –

FÅR JAG KOMMA TILL KYRKAN?

Hej, får jag komma till kyrkan? Jag har hört att den förlorade sonen fick kläder och mat av sin far (Luk.15.22). Jag har druckit i dagar, sovit bland sopor och luktar som grisar. Får jag komma till kyrkan precis som jag är? Eller störs liturgin, blir stolarna smutsiga? Jag är svartklädd och piercad, dock vit som ett lakan. Får jag komma till kyrkan? Är det ok att jag sitter när man ska stå? Jag är stor som ett hus, svettas och väser. Jag har oro i benen, kan inte sitta, jag vaggar i gången. Får jag komma till kyrkan? Jesus, han mättade den som var hungrig (Mark.6:42). Får jag äta mig mätt när gudstjänsten slutar? Jag har hört om samariern som putsade såren och skötte den slagne (Luk.10:34). Min blåtira värker, har skärsår på kroppen, men vill ändå leva. Finns det någon i kyrkan som hinner med mig? Jesus tog straffet för synden på korset (1.Petr.2:24). Jag har slagit och stulit, kränkt och förbannat. Får jag höra i kyrkan om blodet som renar? Jag har hört om de blinda, besatta och sjuka som blev friska och glada när Jesus de mötte (Matt.15:30). Jag har smärta i kroppen, tumörer, defekter. Finns Jesus i kyrkan? Sätt händerna på mig och smörj mig med olja. Be till den Gud som kan hela och bota (Jak.5.14). Jag har hört om att Jesus är vägen, sanningen, livet (Joh.14:6). Jag har knäböjt till gudar av alla de slag, men känner mig vilsen, bortglömd och död. Finns han i kyrkan, han som helar och frälser? Visa mig vägen som går till hans rike. Finns kraften han gav till de sina i kyrkan? Jag längtar, jag vill. Kan jag komma till kyrkan nu redan på söndag, är dörrarna öppna, väntar du Far?

Matias Gädda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s