Trons grund – om bibeltexten

Jag delar nu med mig litet av mitt förberedelsearbete när det gäller textförståelsen. Kommentera gärna. Jag hoppas återkomma med flera delar av min förberedelse.

För en tid sedan berättade jag om att jag skall predika på reformationsdagen. Jag fick hjälp både på facebook och via kommentarer. Inlägget framgår här: https://matteus.fi/2012/10/03/trons-grund/.

I min förberedelse inför predikan ser jag framför mig platsen där Jesus finns. Det är bergspredikans berg. Berget i fråga låg troligen nära Kafarnaum.

Berg eller slätt?

En del har ifrågasatt om det var ett berg överhuvudtaget. Evangelisten Lukas talar ju om en slätt. Men det kan väl hända att Jesus var på ett berg för att utse sina lärjungar och så kom han litet lägre ned till en slätt bland bergen och talade till folket där.

Koppling till Sinai och Mose

Många ser att det finns en koppling till Mose som fick de tio budorden på Sinai berg (som nog var mycket högre än det berg där Jesus var). Jesus gav också budorden till folket. Pånytt. I konstens världe har detta återkommit många gånger. Till exempel i den italienska 1400-tals konstnären Fra Angelicos fresk som finns i Florens. Den som har varit på Sinai berg kan rentav känna igen sig.

Jesus har uttalat sina saligprisningar och för första gången har han sagt det som han skulle återkomma till många gånger. Han säger: Saliga de som förföljs för rättfärdighetens skull, dem tillhör himmelriket.(Matt: 5:10) .

Värme och ljus

Antagligen fanns där på bergen små ”ugnar” hopsamlade stenar användes för att göra upp eld och tillreda mat på. Jesus hänvisar till dem litet senare när han talar om att vi inte skall göra oss bekymmer (Matt 6:30) De här ugnarna ledade man med gräs och djurexkrement. För att höja temperaturen tillsatte man salt som bestod av nitrater (alltså inte natriumklorid som är det salt vi använder för att krydda maten med) Eftersom det här nitratsaltet kunde avge en syreatom så kunde elden bli tillräckligt het. Men saltet miste sin sälta på kuppen. Nitraterna blev alltså nitriter. Jesus satt antagligen nära en sådan ugn och använde det som fanns inom synhåll som exempel, vilket han ju ofta gjorde. Kanske fanns där kvar resterna av en eld som man hade gjort upp, och det saltlösa saltet som nu bara var till förfång, låg kvar där och alla visste att det måste trampas ned i marken för att inte kväva elden nästa gång.

Ljus är något som behövs för att man skall se i mörker. Bilden var rätt tydlig för alla. Den som kan undervisa andra, kastar ljus över tillvaron så att man ser mera: förstår på riktigt.

En lärjunge skall alltså vara värme och ljus.

Och så kommer Jesus till uppdraget. Värme och ljus används för allas bästa. Man gömmer inte en lampa utan man använder den så att alla kan se. Kanske hade skymningen redan fallit och man kunde se ljusen från Kafarnaum och de andra närbelägna städerna. Man kan inte heller gömma en stad. Varför skall vi gömma den värme och det ljus som vi är?

Men vad består denna värme och detta ljus i?

2 reaktioner till “Trons grund – om bibeltexten

  1. Värme o ljus är att vandra med då någon vandrar i mörker o hopplöshet tills han/hon anar ljuset o hoppet igen! Inte dunken i ryggen, ”det ordnar sig ska du se”, utan att våga dela på riktigt så länge det behövs!

    Leendet på bussen/spåran! Handtaget till mamman som kämpar med barnvagn & matkassar!

    1. Trevligt att få ta del av dina förberedelser!

      Spontant tänker jag att värmen är gemenskap i en grupp av sårbara, kanske vilsegångna och utmattade, men accepterade och accepterande människor. Lika spontant upplever jag att ljuset står för hopp. Hopp om att duga, att räcka till, att orka trots allt, att allt blir bra till slut… och hopp om att den svaga, trevande tron faktiskt ”håller” och räcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s