Musik i februari

Än är det lite jul kvar! Söndagen den 3 februari, på Kyndelsmässodagen, återvänder vi till händelser med anknytning till julen. Lukas berättar i evangelietexten om hur Jesusbarnet bars fram i templet, och hur den gamle Symeon i barnet ser Messias. Symeons lovsång (”Nunc dimittis” på latin) har fått otaliga tonsättningar genom tiderna. Dagens psalm, 51 Nu får din tjänare i frid, är Luthers version av Symeons lovsång. En av de stora Lutherpsalmerna!
Kyrkokören sjunger också en körsättning av samma lutherpsalm, gjord av Johannes Brahms 350 år efter Luther.
På kyrkkaffet efteråt kan man räkna med en del musikaliska överraskningar, till Karins ära!

Den 10 februari är det fastlagssöndag, dags att blicka framåt mot fastetiden. Se, vi går upp till Jerusalem / i heliga fastetider / att skåda hur Jesus Krist, Guds son, / i syndares ställe lider, sjunger vi i psalmbokens nr 59.
Den splitternya Gospelkören har sin andra övningsdag, som kulminerar i kvällsmässan samma kväll.

Mera gospeltongångar kan man innan det höra dagen innan, lördagen den 9 februari. Då hålls en öppen workshop i gospelsång för barn. De visar vad de lärt sig under dagen vid en avslutande konsert i Matteuskyrkan kl. 19.  Mer om detta finns att läsa annorstädes på dessa sidor!

Den 17 februari är det den första söndagen i fastetiden. Att det är fastetid märks i gudstjänsternas musik på en viss avskalning, stillhet och koncentration, utrymme för begrundan. Samtidigt som den liturgiska färgen byter till violett, byter mässmusiken (Herre förbarma dig, Helig, och O Guds lamm) till den uråldriga gregorianska fastetidsserien. Lovsången (Gloria) lämnas bort. ”Månadens psalm” kommer under hela fastetiden att vara nr 382 Jag lyfter mina händer upp till Guds berg och hus. Psalmdiktaren och rektorn för Uppsala Universitet Jakob Arrhenius skrev denna parafras på den 121:a psaltarpsalmen år 1694, lagom inför utgivningen av then första swenska officiella psalmboken. Melodin används av inte mindre än fem andra psalmer i vår psalmbok. Den är skriven av en tysk 1600-talskompositör vid namn Melchior Techner. På tyska förknippas den med texten Valet will ich dir geben, medan melodin i den engelskspråkiga världen går under namnet St. Theodulph. Sankt Teodulf var biskop av Orléans i början av 800-talet, och är författare till en hymn som i engelsk språkdräkt (”All glory, laud and honor”) sjungs till denna melodi, och förknippas speciellt med palmsöndagen. Tyvärr saknar vi Teodulfs hymn på svenska.

Söndagen den 24 februari medverkar kyrkokören vid högmässan i Matteuskyrkan igen. Kören sjunger då Edward Elgars Ave verum corpus, en sättning av söndagens psaltarpsalm av samme Sir Edward, samt inte minst ett nytt arrangemang av Bred dina vida vingar av Anna Brummer.
Högmässan sänds i radio Vega, så man kan antingen komma och stöda psalmsången till Svenskfinlands radiolyssnares glädje (rekommenderas naturligtvis!), eller lyssna hemma kl. 13.

–          Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s