Gospel för kropp och själ

_Y2C1011-Edit-Edit

Gospel handlar om glädje, sväng och ett budskap. Vill du veta hur det känns att sjunga med i en gospelgrupp? Nu har du chansen.

Daniela Forsén och Staffan Strömsholm började hösten 2012 som körledare i Matteus församling. De inledde arbetet med barnkören, men i år har de också startat en gospelgrupp, som uppträdde för första gången i årets första kvällsmässa 27.1 med två sånger och 14 sångare.

Gospelgruppen bygger på ett workshopkoncept: på eftermiddagen före kvällsmässan samlas villiga sångare i Matteuskyrkan för att öva in ett par gospelsånger som de sedan sjunger samma kväll i kvällsmässan.

– Vi övar på söndagen från halv tre till halv sex. Eftersom dagen är lång, tar vi en smörgåspaus nån’stans mitt i. Och klockan sex börjar kvällsmässan, säger Daniela.

Enligt planerna ska gospelworkshopen ordnas före varje kvällsmässa i vår. Men om det finns intresse och gruppen får fastare former, är det inte uteslutet att gruppen också kan uppträda i andra sammanhang.

Sjunga tillsammans

Staffan och Daniela, som är utexaminerade musikpedagoger från yrkeshögskolan Novia i Jakobstad, arbetar för att allt fler ska få uppleva glädjen med att sjunga tillsammans. Därför är också gospelworkshoparna öppna för alla som vill känna hur musiken klingar i både kropp och själ.

– Det ska inte vara något hinder att man inte har sjungit tidigare. Det är inte det viktigaste att träffa rätt ton varje gång, säger Daniela.

– Det är faktiskt mycket viktigare med sväng och feeling, tillägger Staffan.

Gemenskap, att sjunga tillsammans, är faktiskt en viktig del av gospel. Det gäller både Matteus och ute i världen. I november åkte Staffan och Daniela till Stockholm för att gå på en konsert med Kirk Franklin, körledare och ett stort namn inom gospel. Det fanns 2500 människor i publiken – och alla sjöng med i sångerna.

– I fyra stämmor, understryker Staffan.

Stora namn

Vid Novia hade Daniela och Staffan namnkunniga lärare som verkar inom gospel i Finland, och Daniela sjunger med i en vokalgrupp vid namn Mrs Bighill Singers.

– Det bästa med gospel är att den har en annorlunda energi än andra musikstilar. Det är kanske budskapet som gör det, säger hon.

För Staffan är gospel däremot ett lite nyare område.

– Men jag har spelat mycket musik som är nära besläktad med gospel, som jazz och blues, säger han.

Båda tycker att gospel är ett bra komplement till den övriga musiken i kyrkan. Moderna musikstilar gör det lättare för lyssnarna och sångarna att identifiera sig och hitta fästpunkter i musiken.

Många av de riktigt stora namnen inom den moderna musiken har rötter i gospel; Stevie Wonder, Elvis, Beyoncé, för att nämna några exempel.

– Och sångarna i Back Street Boys, som jag lyssnade på när jag var liten, säger Daniela skrattande.

– Hos sångare som sjungit gospel finns något särskilt i fraseringen och stämman som man kan känna igen.

Hopp, glädje och frihetslängtan

Gospel härstammar från afroamerikansk musik. Den skapades av afrikaner som fördes som slavar till Amerika. De kombinerade sina egna rytmer och melodier med innehåll från den nya, vita, kristna kyrkans.

– Det bästa med gospel är att den har en annorlunda energi än andra musikstilar. Det är kanske budskapet som gör det, säger Daniela.

Typiskt för gospel är en betoning på hopp, glädje och frihet.

– Och det är inte alltid helt klart om den frihetslängtan som många av sångerna talar om avser frihet från slaveriet eller om den himmelska friheten.

Text och foto: Leif Pietilä

Gospelworkshop i Matteuskyrkan

Söndag 3.3, 1.4 och 5.5.2013 kl. 14.30–18.30

Kvällsmässa samma dag kl. 18–19

Ytterligare information: Daniela Forsén, daniela.forsen@evl.fi, 050-414 7860

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s