Du skall resa dig upp för ett grått huvud och hedra den gamle

Du skall resa dig upp för ett grått huvud och hedra den gamle. 3 Mos 19:32

I dagens Hbl (12.3.2013) läser vi om gamla, sjuka människor som inte får vård på sitt modersmål svenska. De förstår inte vad vårdarna säger till dem och de kan inte göra sig förstådda. De anhöriga är olyckliga och klagar till social- och hälsovårdsverket men vårdchefen vill inte erkänna att situationen för de svenskspråkiga är så besvärlig som den är.

Jag blir ledsen och upprörd när jag läser det här. Jag har själv vid besök i hem och på vårdanstalter sett hur olycklig en gammal människa, som upplever att hon inte blir förstådd, kan känna sig. De kan i sin ensamhet uppleva att vårdarna tycker att de bara är till besvär, att vårdarna vill dem illa och till och med vill ta livet av dem. Resultatet kan i värsta fall vara att den gamla blir misstänksam och aggressiv eller deprimerad och apatisk. Jag kan förstå att alla inte kan perfekt svenska, jag kan inte heller perfekt finska fastän jag bott hela mitt liv i Finland. Men oberoende av språk kan vi bemöta varandra respektfullt. Vi kan med vänlig röst, på samma nivå  lugnt och sakligt förklara situationen för den gamla. Vi kan ta hennes hand, vi kan sätta vår hand på hennes axel och med värme i ögonen se på henne och förmedla att jag vill dig väl. Vi behöver inte skrika, inte stå högt ovanför med händerna i sidorna och ryta: ”vad vill du nu då?!”

Kyrkans årligen återkommande storinsamling Gemensamt Ansvar slår huvudet på spiken i år med sitt tema ensamma åldringar. Vi uppmanas att skänka en slant för att stöda projekt i Finland där man organiserar ett nätverk av olika aktörer, allt från personal vid post och närbutik till församling och kommun för att hitta de allra ensammaste åldringarna för att sedan utreda deras situation och hjälpa dem att få del av olika tjänster. I Kambodja, som är det utländska insamlingsmålet, stärker man fattiga landsbygdsområden genom att förbättra levnadsförhållanden till exempel genom att utveckla vatten- och avfallshanteringen, byggnadstekniken och odlingsmetoderna. När bysamhället stärks förbättras också åldringarnas vardag.

Enligt statistiken tar en person över 65 år sitt liv varannan dag i vårt land….

Under insamlingens gång uppmanas vi också att fundera över hur vi vill leva vårt liv när vi blir gamla. Den gyllene regeln som vi fått lära oss redan i lågstadiet och kanske i söndagsskolan blir återigen aktuell: ”allt vad ni vill att människorna ska göra för er det ska ni göra för dem.” Hur vill jag bli bemött? Inte bara när jag blir gammal utan nu, idag?

Jag blir glad när någon ser på mej med vänliga ögon och ler mot mej, när någon håller upp dörren för mej när jag bär på tunga butikskassar. När jag frågar på svenska och får ett vänligt svar på finska ”anteeksi mutta en osaa ruotsia, voinko palvella teitä suomenkielellä?” Jag blir glad när någon orkar lyssna på mej ända tills jag förklarat färdigt och kanske genom att ställa en följdfråga visar att hon är intresserad. Jag blir glad när det finns tid att diskutera, när gemenskapen är varm och samtalet ömsesidigt. Jag tror att jag blir glad av samma saker när jag är gammal.

I Bibeln uppmanas vi att visa respekt för ett grått huvud – den gamla sitter oftast inne med en stor livsvisdom som tyvärr numera sällan tas till vara. I Kambodja visar man respekt för den gamla genom att föra ihop händerna framför kroppen och buga sig djupt – ju äldre desto djupare bugning.

Nästa söndag kan du i Matteus församling delta i insamlingen Gemensamt Ansvar genom att komma med på lunchen som ordnas i Matteussalen efter högmässan i Matteuskyrkan kl.12. På menyn står grönsaks- och ostsoppa med hembakta semlor (bakade av några av årets konfirmander) och kaffe och lingonkvargpirog i efterrätt. Allt för 10 euro, för barn mellan 5-12 år 5 euro, barn under 4 år gratis och totalt 25 euro för en familj. Du får också veta mera om ensamma åldringars situation i Finland och Kambodja. Välkommen med!

Cecilia Forsén, diakonissa

En reaktion till “Du skall resa dig upp för ett grått huvud och hedra den gamle

  1. Församlingens konfirmander drar sitt strå till stacken (insamlingen) genom att hjälpa till på olika sätt, posta GA-infobrev, skramla in pengar, baka semlor och servera på konsert. De pysslar kort som kan skickas/föras åt ensamma åldringar samt sjunger åt åldringar på Artur&Ida.

    Detta berättar jag inte för att skryta med ungdomarna utan för att utmana dej att ställa upp för ensamma åldringar och hjälpa till med det som känns bra just för dej. Vi kan alla ta vårt ansvar, det är ju trots allt gemensamt…

    Tonja P. , ungdomsarbetsledare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s