Allt annat än en stilla vecka

Uttrycket Stilla veckan brukar ibland få församlingsanställda att småle – veckan innan påsk är ju allt annat än stilla! Min almanacka fylls av påskvandring för daghemsbarn och vuxna, andakter, repetitioner, konserter och mässor utöver det normala veckoschemat.

Men stilla veckan ger mig en fin möjlighet att gå in i de händelser som föregick den judiska påsken, den gången då Jesus sedan avrättades. Jag är med om att ställa fram påskstigens åtta stationer i Matteuskyrkan, och den ska både daghemsbarn och vuxna få uppleva. Stigen berättar om händelserna där lärjungarna och folket var aktörer och där Jesus gick döden till mötes.

Texterna i den musik som framförs på onsdagskvällens och fredageftermiddagens musiktillfällen blir lika levande för mig, särskilt av den orsaken att jag repeterar ord och melodislingor upprepade gånger för att göra framförandet äkta och uttrycksfullt (och tekniskt möjligast mödolöst), så att det berör den som kommer. Musiken fortsätter att klinga i mitt medvetande, det gör den alltid då jag lär in något nytt. Att jag själv sjunger betyder i praktiken att sångens textinnehåll lever i min vardag. Under de senaste veckorna har jag därför funderat på vad Maria som ung mor visste om det lidande som Jesus skulle utsättas för, hur hon sedan kunde stå ut med att se sin son lida och dö. Också jag som betraktare av korsfästelsen har en egen aria, den kommer nästan under huden på mig.

Fredagens andakt slutar i bottenlös saknad.

———————————————————–

Påskvandring för vuxna
må 25.3 kl 19.00 Matteuskyrkan

Stilla veckans konsert
ons 27.3 kl 19.00 Matteuskyrkan. Pärt: Stabat mater mm

Andakt vid Jesu dödsstund
fre 29.3 kl 15.00 Botbygårds kapell.
Cima, Schütz, Legrenzi, Frescobaldi, Hammerschmidt m.fl.

En reaktion till “Allt annat än en stilla vecka

  1. Texten är utan bild, helt svart – och det är precis i enlighet med veckans färg (eller närmare sagt Långfredagens). Och det var alltså jag som skrev, Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s