Musik i mars, del 2 – stilla veckan och påskdagarna

Fastan, beredelsetiden, är nästan slut, och strax är dags att åter fira det största i kristenheten. Heliga tre påskdagar, som de brukar kallas: skärtorsdagen, långfredagen och firandet av Kristi uppståndelse på påskdagen. Det börjar med skärtorsdagen. Men dagen innan, på onsdag kväll, kan man ta del i en musikandakt i Matteuskyrkan. Musiken är av Arvo Pärt, den estniske kompositören som är känd för sin meditativa musik. En musik som andas en öronbedövande tystnad. Det centrala verket i musikandakten är hans tonsättning av den medeltida hymnen Stabat mater dolorosa för tre stråkinstrument och tre sångare.

Onsdagen den 27.3. kl. 19 i Matteuskyrkan
STABAT MATER  – musik av Arvo Pärt
Matteus vokalensemble & instrumentalister

Skärtorsdagens mässa i Matteuskyrkan kl. 20
På skärtorsdagen i firas den kväll då Jesus instiftade nattvarden. Det är en allvarlig kväll. Jesus talar om hur han ska lida och dö, hur han ska bli förrådd, och mitt i det allvarliga tar ett bröd, bryter det och sänder det runt och säger att detta bröd är min kropp, jag själv. Avslutningen på  mässan är dramatisk: altaret börjar dukas av. Ljus, blommor, dukar och antependiet bärs bort. Kyrkans släcks ner och allt blir tyst. Var och en får fortsätta sin egen bön i tystnaden inför att Kristus nu ska gå vägen över Golgata och korset. I en Taizé-sång sjunger vi Jesus ord till lärjungarna, senare samma kväll efter måltiden, i Getsemane: ”Stanna här och vaka med mig.” Och med psalmboken nr 77:s ord: ”Från örtagården leder till Golgata en väg”.

Långfredagens gudstjänst i Matteuskyrkan kl. 12
Den andra heliga påskdagen, långfredagen, är dagen utan mässa.. Inga kyrkklockor ringer. Inga ljus är tända på. Orgeln är tyst. De allvarliga psalmerna sjungs utan musikinstrument. Psb 60, O huvud, blodigt sårat, är långfredagens psalm. Kyrkokören sjunger verser av den i Johann Sebastian Bachs sättning, och reciterar Psaltarpsalm 22: ”Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?”. Till långfredagens liturgi hör också den medeltida hymnen Höga kors, du enda ädla, denna gång i en sättning av Dag-Ulrik Almqvist.

Senare på långfredagen hålls en
Musikandakt vid Jesu dödsstund i Botbygårds kapell kl. 15
Anna har skrivit fint om denna andakt på denna blogg tidigare. Här dramatiseras aspekter på passionsberättelsen lätt, till barocktoner av luta, teorb och sång.

VID JESU DÖDSSTUND
Fr 29.3. kl. 15 i Botbygårds kapell
Sanna Vuolteenaho & Anna Brummer sopran
Eero Palviainen luta, teorb

 

Påskdagen i Matteuskyrkan kl. 12
Uppståndelsen! Korset bärs in i procession till jubelmusik: ”Vad ljus över griften! han lever, o fröjd!” (psb 98).
Dagens psalm, psb 90, ”Upp, min tunga, att lovsjunga”, är andra delen av den Venantius Fortunatus stora hymn från 600-talet – ”Höga kors” –  som inleddes på långfredagen. Så binds allt ihop; död och uppståndelse.

Annandag påsk, måndagen den 1 april, firas kvällsmässa i Matteuskyrkan kl. 18.
Igen ges tillfälle att sjunga gospel, då gospelkören förbereder sig för kvällsmässan med övningsworkshop från kl. 14.30. Inga förhandskunskaper behövs, alla är välkomna med och sjunga!

Och sen är vi inne i april. Men påsken varar än till pingst! 7 hela veckor!

– Anders

 

En reaktion till “Musik i mars, del 2 – stilla veckan och påskdagarna

  1. ….. och vi är nu mitt inne i de 7 veckorna, som Anders nämner. Psalmen Helig, helig, helig (nr 298 i psalmboken) binder ihop söndagarna i påsktiden, Kristi himmelsfärdsdag över till pingst. Jag uppskattar mycket seden med månadens psalm i Matteus. Det ger möjlighet att fördjupa sig i text och melodi. Jag vill i korthet dela med mig av det jag lärt mig om psalmen Helig, helig, helig. Texten är skriven av Reginald Heber (1783–1826) som var engelsk biskop i Indien och psalmförfattare. Den nu aktuella psalmen Holy, holy, holy Lord God Almighty skrev han samma år som han dog, 1826. Hans änka hittade texten bland hans efterlämnade papper. Det skulle dock vara ända till 1861, innan en förläggare återfann texten och bad engelsmannen John Bacchus Dykes (1823–1876) tonsätta den. John Dykes var organist, kompositör och präst. Han har tonsatt mer än 300 psalmer. Helig, helig, helig är måhända den mest kända.

    I Matteus församlings och Vartiokylän rovastikuntas Maailmojen messu i Matteuskyrkan på Kristi himmelsfärdsdagen sjöngs psalmen på svenska, finska och engelska. En mäktig upplevelse.

    -Hedvig-

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s