Du kan nog

Publicerad i KP bilagan Matteus 2/2013

Det finns en förunderlig styrka i att bli uppmuntrad. Gåvor som man knappt kände till att man hade blir verkliga när någon annan tycks se dem och uppmuntrar en att använda dem. Varför uppmuntrar vi inte varandra så mycket mera?
Det finska samhället beskrivs ofta som drabbat av den sk. Jante-lagen, dvs.: Du skall inte tro att du är något. Stick inte upp. Tro inte att du är klokare, bättre, förmer än vi andra…. ett samhälle som övervakar sina medlemmar helt i Aksel Sandemoses anda i boken om samhället Jante (En flykting korsar sitt spår, 1933). Kanske är det så. Vi vågar inte se det som är värt att vara stolt över hos oss själva. Och därför är det också svårt att uppmuntra andra, eller lovprisa deras insatser.
Mänskan är skapad för att tacka och lovprisa Gud och tjäna honom. Allt annat som finns till skall stöda detta syfte, säger de andligt erfarna.
Men mänskor som inte vet hur man lovar, prisar uppmuntrar – blir lätt handlingsförlamade också när det gäller Gud.
När jag ser en ung mänska övervinna sig själv och sjunger en lovsång i gudstjänsten; när jag ser en betrodd församlingsmedlem strunta i vad andra tycker och tänker och försvarar de svagare med de ord han har; när jag ser en oljemålning som försöker återskapa en vision av Guds godhet…. då kan jag ana något av vad det betyder att lovprisa Gud.
Att möta Gud är inte bundet till en på förhand fastställd form. Det handlar om att ärligt vara den man är och tacka Gud för det – genom att använda sig av det man fått.
Den konstnärlighet som du besitter, som är äkta och genuin är det som räknas. Den skall inte jämföras med någon annans. Den musikalitet som du kan ge uttryck för, är ditt sätt att uttrycka tacksamhet. Den skall inte värderas enligt någon annans uppfattning.
Och du då? Det finns så mycket hos dig som andra kunde uppmuntra. Så mycket som du kunde göra för att världen skall bli en plats som är bättre att leva i – mera bli det Gud vill att den skall vara.
Du kan nog! Jag är säker på att du kan. Både uppmuntra mänskor och tacka Gud.
Gör det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s