Musik i september

Sommaren är över, semestrarna är slut, skolorna har börjat, och i församlingen återupptas så småningom all den verksamhet som haft uppehåll under juni, juli och augusti.

September innebär därmed även nystart för körerna i församlingen; kyrkokören, barnkören och gospelprojektkören.

Matteus kyrkokör sjunger första gången i högmässan i Matteuskyrkan redan söndagen den 15 september. Den söndagen, 17 söndagen efter pingst, infaller på årets ”motsatta sida” ungefär sex månader efter påsk. Varje söndag är ju uppståndelsedag, där påskens händelser levandegörs på nytt och på nytt, men den här söndagen återknyter på ett alldeles speciellt sätt till påskens innehåll, och den brukar därför kallas ”lilla påsken” eller ”höstens påsk”. Just då sommaren definitivt övergår i höst och vissnar bort (”Fram skrider året i sin gång” sjunger vi i första psalmen), är budskapet att Jesus har vunnit över döden. ”Skapelsen skall befrias ur sitt slaveri under förgängelsen”, säger Paulus i en av dagens bibeltexter.

Högmässan den 15.9 bandas och sänds i Radio Vega samma dag kl. 13.03.

Barnkören börjar också sin verksamhet. Tack vare ett nära samarbete med de fem lågstadieskolorna på församlingens område kommer en stor del av lågstadiebarnen i kontakt med kyrkan. Körövningarna hålls i skolorna, i egna grupper, och emellanåt samlas alla barnen i kyrkan för att sjunga tillsammans. Att detta arrangemang kräver en stor arbetsinsats av körledaren Daniela kan var och en förstå, men att arbetet bär frukt är uppenbart när man får uppleva barnens sångglädje vid familjegudstjänster då alla barn är samlade. Förra våren var de som mest närmare 50.

Och på tal om musikgrupper: glöm inte bort baby- och knatterytmikgrupperna som samlas på måndagar! Gung&sjung (0-9 månader) och Klapp&klang (9 mån – 4 år) hör till det mest uppskattade Matteus församling har att erbjuda.

För gospelintresserade händer något ovanligt spännande i Helsingfors i slutet av september: den 27-29.9 ordnas en Gospelhelg i Helsingfors centrum (Sandels musikskola, Johanneskyrkan och Tempelplatsens kyrka). Det är frågan om en storsatsning med internationella förtecken som samlar ”alla” i Svenskfinland.

Mer om Gospelhelgen kan läsas här.

Månadens psalm kommer ett tag framöver att sjungas som tillredelsepsalm (då nattvardsboket dukas, samtidigt som kollekten tas upp och bärs fram till altaret) i gudstjänsterna. September är månaden för konfirmationer i Matteus församling, och september månads psalm är en psalm som ofta sjung med konfirmander och ungdomar. Psb 229 När vi delar det bröd som han oss ger är unik i vår psalmbok, den enda African American Spiritual vi har*. Det här är ju en sångrepertoar med djupa och dunkla rötter i de afrikanska slavarnas andliga erfarenheter i Amerika innan emancipationen. Slavarnas sånger både påverkades av och påverkade i sin tur de vitas väckelsesånger på 1800-talet, så att spiritualernas historia inte längre klart kan redas ut. Musikaliskt finns här bluesens, jazzens, och därmed också popens och rockens, allra djupaste rötter. Det andliga djupet i de erfarenheter hos det folk som format den här repertoaren är sådant, att det kan kännas svårt att närma sig och tillägna sig dessa skenbart enkla sånger (t.ex. Deep River, Were You There When They Crucified My Lord, There Is A Balm In Gilead, för att nämna några). Åtminstone för oss här i en annan tid och ett annat land. De går ju inte heller att smärtfritt översätta från engelskan. Bland annat därför har vi bara en i vår psalmbok: nattvardspsalmen Let Us Break Bread Together. Men när vi sjunger den kan vi låta den representera alla de andra, och det folk som skapade dem.

– kantor Anders

* Tidigare (och enligt psalmboken) kallades det Negro Spiritual.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s