Vägen till Betlehem, del 3

En resa i tid och rum – och själ

Jag tror det måste bero på att jag för första gången kom till julvandringen med min son, då kanske två eller tre år gammal. Det snöade ute, en riktig julkortsvinterkväll i början av december. Vi skulle gå för att hälsa på Jesusbarnet.

Nere i kyrkoaulan togs vi emot av guiden, klädd i vita herdelika kläder. Vi följde henne upp för trappan. Blockflöjtsspel, skymning, lugn. Det var som om tiden stannade till litet, allt var långsamt och behagligt.

Vi gick från scen till scen. Trots att jag visste att det här var församlingens utrymmen, jag hade varit här många gånger förut, var omgivningen förändrad: jag var förflyttad till ett annat land och en annan tid. Om det inte kändes så opassande i ett kyrkligt sammanhag skulle jag gärna kalla stämningen magisk.

Vi besökte den unga Maria och vittnade hennes möte med ängeln; vi såg Josef och Maria börja sin långa färd mot Betlehem. På ängen såg vi herdarna vaka i natten, och vi tog del av de tre vises funderingar före resan från öster. Åsnor och kameler följde oss på färden.

Slutscenen i stallet var påtagligt stämningsfull och nästan helig. Julens budskap blev tredimensionellt, med djurläten och doft av hö i julnattens mörker. När vi gick hem i det lätta snöfallet visste vi att julen var här.

Jag har återkommit till julvandringen varje år sedan dess, först flera år som vandrare med sonen; senare år har vi deltagit som medhjälpare. Visst vet jag hur det går till nu, och jag känner igen kansliutrymmenas strukturer. Med åren blir amatörteaterns vardag också mera synlig genom skimret: änglarna fnissar, herdarna glömmer sina repliker – trots att de vise männen alltid är lika värdiga och allvarliga. Men på ett lika magiskt sätt, varje år, och inför varje vandringspass, sänks samma lugn och ro – och samma påtagliga helighet – över de nyskapade lanskapen i Betlehem. Det är någon som vill att den här berättelsen skall återges väl.
-Maria-

Kom på kvällsjulvandring!
Må 2.12 kl.17.45, 18.15, 18.45 och 19.15
och ti 3.12 kl.17.45, 18.15, 18.45 och 19.15 
och to dagtid 5.12 kl. 12.15 och 12.45 i Matteuskyrkan
Vandringen tar ca 25 minuter. Ingen förhandsanmälan.
Ingång via kyrkan. Glöggservering.  Åbohusvägen 3,  VÄLKOMMEN !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s