Gemensamt Ansvar 2014

En god död?

Finlands lutherska kyrkas årligen återkommande storinsamling, Gemensamt Ansvar, inleds söndagen den 2 februari. President Sauli Niinistö är beskyddare för insamlingen. Insamlingen syns i gatubilden, i församlingarnas verksamhet och i medier på olika sätt.

Varje år samlas in medel för att stöda ett aktuellt ändamål. I år handlar det om terminalvård i Finland och om att stöda människorättsarbete bland ursprungsbefolkningen i Guatemala.

God terminalvård, god vård i livets slutskede, betyder att den som är obotligt sjuk ska få ett så gott slut på sitt liv som möjligt.

”I Finland behöver varje år ungefär 15 000 obotligt sjuka terminalvård. I nuläget har alla inte möjlighet till stöd och vård av god kvalitet i livets slutskede. Enligt social- och hälsovårdsministeriets rekommendationer för terminalvård (2010) har varje döende människa rätt till god terminalvård, vilket enligt patientens behov och önskemål kan ske hemma, i servicehus eller på äldreboende, inte enbart på sjukhus. Den här rättigheten förverkligas ändå inte. I Finland är det slumpmässigt om det finns tillgång till högklassig terminalvård på den egna orten. I värsta fall kan man förflytta den döende patienten så långt som hundratals kilometer från sitt hem och sina kära för de sista dagarna i livet”.(Information om Gemensamt Ansvar på nätet)

Hur skulle du själv vilja dö? Hurdan är en god död? Vi vill inte tänka på vår egen eller nära anhörigas död. Vi räknar med att vi dör när vi levt ett långt liv och är trötta, gamla och kanske sjuka. Men oberoende av när döden kommer så kommer den alltid olämpligt och oväntat.

Jag har funderat en del över hur jag själv skulle vilja ha det om jag idag insjuknade och visste att jag inte har långt kvar att leva. Helst av allt vill jag vara hemma i mitt eget hem, där jag vet var saker finns, där jag har tillgång till TV och musik jag tycker om. Där jag kan gå i duschen när jag känner för det, ta en bit mat ur kylskåpet när det känns så och läsa de böcker som jag tycker om.

Jag vill också ha min familj och goda vänner i närheten. Helst skulle barnen få komma varje dag och hälsa på, sitta och prata, laga mat tillsammans och bara vara. Och min man, som troligtvis är mitt uppe i arbetslivet, borde få hjälp av sakkunniga att sköta de saker som gäller min sjukdom och mitt välmående. Och själv få tala om hur han upplever allt med någon som har tid att lyssna. Och jag hoppas att jag inte ska behöva ha ont.

Och det är här vår del i årets insamling är viktig. Vi kan bidra på olika sätt. Vi kan ge en summa i en insamlingsbössa. Med de medel som samlas in under insamlingen skapas ett nationellt nätverk för kunnande inom terminalvård. Man ger dem som arbetar med döende patienter terminalvårdsutbildning och grundar ett elektroniskt konsulteringsprogram för både personalens, patienternas och de anhörigas behov.

Vi kan också alla bidra genom att tala om de här frågorna. I dag gömmer vi undan sjukdom och död väldigt effektivt. Det är sådant som försiggår på sjukhus åldringshem. Men jag tror att många sjuka och anhöriga kämpar med ensamhet och isolering i hemmen och försöker klara sig på egen hand, trots att de skulle behöva hjälp.  Bara en enkel handräckning, ett vänligt ord och en bön om att de ska få kraft i det tunga de är mitt uppe i, ger hopp.

”Vad ni har gjort för någon av dessa mina minsta som är mina bröder, det har ni gjort mot mig.” Matt.25:40

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s