BONGA EN MÄSSA – 23.2 kl 12 MATTEUSKYRKAN

DSC_0681

BONGA EN MÄSSA i Matteuskyrkan 23.2 i nära anslutning till Mattiasdagen (jfr. Matteus) blir den första svenskspråkiga mässan i denna serie gudstjänster som samfälligheten organiserat. Det blir spännande att se hur många som möter upp och vill dela gemenskapen! Vi hoppas nå över språkgränsen – mässan är till sin form trygg vill vi tro. Vi har möjlighet att känna igen oss i de olika delarna: bönerna, textläsningarna ur bibeln och liturgin oberoende språket. Och den som vill komma till kyrkan på upptäcktsfärd är likaså välkommen!

Matteus kyrkokör stöder psalmsången i mässan denna söndag. Det är på sin plats särskilt som psalmerna som vi sjunger är nya (!), de hittas nämligen inte i vår Psalmbok. På så sätt är både matteusbor och alla andra kyrkobesökare i samma båt!

Att vi valde nya psalmer denna gång beror på att två av musikerna i församlingen, Anders Forsman (tjänsteledig för tillfället) och Anna Brummer sitter/suttit i den av Kyrkostyrelsen utsedda grupp som arbetar med Psalmbokstillägget; Anders som sekreterare och Anna som medlem bland nio övriga. Arbetet började år 2012 och i slutet av detta år skall arbetsgruppens arbete vara slutfört. Hur psalmsamlingen utformas är ännu öppet, arbetet pågår och alla bitar är rörliga. Stilmässigt ska sångsamlingen ha musikalisk bredd. Både barn- och ungdomstillvända sånger ingår likaväl som psalmer från den världsvida kyrkan. Psalmbokstillägget planeras tas i bruk år 2016. Nu vill vi presentera och ”provköra” åtta av de mer traditionella sångerna. Här följer några tankar och undringar i anslutning till dem.

Hur tar församlingen emot Amazing Grace eller Pekka Simojokis älskade Herra, kädelläsi på svenska? Och hur fungerar Taizé-sången Herre, hör min bön som vi placerat in i Kyrkans förbön i sammanhanget? Lyckas vi  få psalmsången att ljuda lika självklart såsom den brukar också denna söndag? Detta är några av de detaljer som intresserar våra kantorer denna söndag samt teologerna i arbetsgruppen.

Suomenkielinen Virsikirjalisävihkotyöryhmä on kiinnostunut samasta aiheesta: mikä yhdistää seurakunnan yhteiseen uskonilmaisuun, ja minkälaisia virsiä tarvitsemme? Kuoron esittämä kaanonlaulu Martin Lönnebon tekstiin Du är gränslös aloittaa messun. Päivän teema tulee esille vastausmusiikissa Guds frö jonka tekijät ovat kotimaiset Lena Frilund ja Camilla Cederholm. Kuoro joka on valmistautunut tehtäväänsä pitempään laulaa messun tuntemattomammat laulut, mutta viimeisenä virtenä veisaamme Egil Hovlandin Vi är ett folk på vandring joka saattaa olla tuttu monellekin kirkkoon tulleelle. Loppusoittossaan urkuri Mauriz Brunell käyttää virttä Hoppets ton (säv: Rolf Löfman) improvisaationsa pohjana. Viulisti Lilli Sundman on mukana rikastuttamassa jumalanpalvelusmusiikkia soitollaan. Anna Brummer toimii kuoronjohtajana.

Som gudstjänstdiakoner fungerar Hedvig Stenman och Cecilia Forsén tillsammans med Helena Rönnberg och Lars-Olof Ahlfors som förrättar mässan.

I kyrkans aula hittar du information om Matteus församlings mångsidiga och livliga verksamhet, och på kyrkkaffet hinner församlingsfolket samtala om intryck och tema, bekanta och obekanta element och mycket annat mellan himmel och jord. Och den som vill veta mera om Psalmbokstillägget och arbetsgruppens arbetsprocess kan träffa Anders Forsman och  Anna Maria Böckerman (arbetsgruppens nuvarande sekreterare) vid kyrkkaffet. Och glöm inte att förse dig med ett Bonga Mässa -pass samt klistermärke för att kunna besöka följande Bonga Mässa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s