Tre Ess

 

De senaste åren har mina somrar fyllts av skriftskola sgs hela tiden när jag inte har haft semester. Jag vet att det finns präster som anser att skriftskola är något man får kommendering till när man är ung präst. Och när man har ”avancerat” och blivit kyrkoherde då är man definitivt befriad från sådant. Men jag känner mig privilegierad. Det är verkligen meningsfullt att få vara på skribaläger med unga mänskor. Och fördelen med att jobba i Helsingfors är dessutom att lägren hålls på Lekholmen. Sommar, skärgård, skriba. Tre ess!

20140514-210009.jpg

Jag har undervisat på skriftskola sedan år 1981. Under de åren har mycket förändrats. Till det bättre. Läroplanerna är inte längre lika begränsande, men framförallt har synen på konfirmanderna förändrats. ”Riktig” undervisning var förr klassrumsundervisning som sköttes av en lärare som kunde alla svar, riktat till ungdomar som förutsattes memorera kunskapen som delades ut. När vi nu drar iväg för att mötas på läger så är utgångspunkten att, utgående från den verklighet som de unga lever i, kunna hjälpa till en förståelse av vad kristen tro kan erbjuda dem.

Det som ändå är den största förändringen för mig är insikten om att ungdomar, så gott som i alla situationer, skall behandlas med samma respekt som deras föräldrar eller far- och morföräldrar. Ett hyssjande, och fräsande skapar inte en miljö som är gynnsam för samtal och ömsesidig respekt.

Det som gör att jag trivs så bra med skriftskolan är det fantastiska team som jag får jobba med. Mina kreativa och engagerade medarbetare, ungdomsarbetsledare och konfirmandteolog, får mig alltid att känna arbetsglädje! Men i teamet ingår också hjälpledare. Ungdomar som har valt att under ett, två och tre år fördjupa sig i vad kyrkans lära innebär och vad skriftskolan går ut på. Att få jobba tillsammans med dem är det verkliga privilegiet.

Så jag ser fram emot en sommar med tre ess, igen. Livet ler!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s