Heliga danser i Matteus ?!

Heliga danser, cirkeldans, helande danser, stilla danser, meditation i rörelse, livets träd. Det finns många namn på dessa danser.

helig dans
Dans i kyrkan har rötter långt bak i tiden; dans och rörelse som bön, dans som tillbedjan, dans som en väg att söka sig själv, finna sig själv och Gud. Den Heliga dansen är en tyst gemenskap, en ordlös bön och har ofta en meditativ karaktär. Dess främsta uppgift är att ge djup, vila och närvaro i nuet.

Dansen var en naturlig del av det kristna livet redan från början. I församlingarna uppmuntrades dans och förebilden var den judiska dansen som Gamla testamentet hänvisar till, även om det kristna uttrycket också påverkades av den omgivande grekiska kulturens danstraditioner. Ända in på medeltiden dansade man flitigt i kyrkorna och på vissa håll har traditionen överlevt ända till i dag.

Helig dans cirkelns mitt

Cirkeln är en universell symbol som uttrycker alltings samhörighet och enhet. I cirkeln ryms allt. Mittpunkten i cirkeln som vi brukar markera med ett ljus, står för vårt innersta centrum och för Guds närvaro i allt. I cirkeldanserna rör vi oss horisontellt, men även ofta i en vertikal riktning mellan himmel och jord. Cirkeldansen har urgamla rötter och är en ”Livets dans”. Det finns danser för livets olika skiftningar; årstidernas växlingar, sorg och glädje, död och pånyttfödelse, fruktbarhet, fest och högtid. Många danser uttrycker en bön eller en lovsång till Gud. I bl.a. Östeuropeiska länder, i Armenien, Turkiet, Grekland och på Balkan lever cirkeldanserna kvar. I den helande cirkeldansen dansar vi sådana gamla danser till medeltida musik, till Taizésånger till klassisk och även nyare modern musik.

Danserna är för det mesta ganska enkla tekniskt sätt och dansstegen är sammansatta i korta sekvenser som upprepas om och om igen. Man använder givna steg, håller oftast varandra i händerna och utgår från cirkeln som ibland bryts och blir till slingor och spiraler. Den Heliga dansen är ingen uppvisningsdans utan en gemensam dans i vilken vem som helst skall kan delta.

Tysken Bernhard Wosien (1908-1986) hade studerat teologi och var balettmästare på Berlinoperan, koreograf och danspedagog. I mötet med den folkliga dansen med början på 1950-talet, särskilt med de grekiska danserna, började det som kom att kallas Meditation des Tanzes / Heilige Tänze / Sakraler Tanz att ta form. Hösten 1976 påbörjade han skapandet av det som på engelska kom att kallas Sacred Dance. I början av 1990-talet myntade Maria Rönn detta begrepp och tog sedan dansen till Sverige och småningom håller dessa danser på att sprida sig även till Finland.

Under sommaren har Du möjlighet att bekanta Dig med Heliga danser:
Onsdag-kvällar i Matteussalen kl. 18-19.30
4.6, 11.6 och 18.6 och / eller 6.8, 13.8, 20.8

Mera information:
Mimi Sundroos, tfn 040-5840296

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s