Utfärd till Lekholmen

Klockan 11 på fredag förmiddag den 25 juli går båten från Humleuddsvägen på Degerö till Lekholmen. Matteus ordnar en församlingsutfärd och elva personer åker ut till Helsingfors svenska församlingars lägerholme. Vädret är strålande och alla ser fram emot en fin dag. Några av deltagarna har aldrig besökt Lekholmen förut och någon har inte varit där ute på 40 år!

På Lekholmsbryggan möts vi av holmungdomsledaren som hälsar oss välkomna och informerar oss om var och när vi ska köpa lunchkuponger. Vi går genast till kapellet där Matteus församlings skribalektion kallad ”storsamling” just ska börja. Kapellet är mörklagt och det finns vita dukar och strålkastare uppriggade. Konfirmanderna sitter i bänkarna och väntar på att allt ska börja, det stojas och fnissas runtomkring. Vi sätter oss i de sista lediga bänkarna längst bak och så kör högljudd musik igång. Vilket ljud och vilket ös! Det är som att vara med på en riktig talkshow. Dagens tema är ”Vem är jag?” och efter en stund märker vi att temat tas upp ur olika synvinklar, genom musik, film och intervjuer och fördjupas efter hand. Det verkar spännande. Efter storsamlingen är utfärdsdeltagarna imponerade – ”det sker verkligen på ungdomarnas villkor” och ”det här blir nog inte tråkigt” är kommentarer som fälls. Senare under dagen berättar församlingens ungdomsarbetsledare Daniel Jakobsson att det här är ett pedagogiskt sätt man gått in för, för att nå ut med Bibelns budskap och den kristna tron till dagens ungdomar, på det sätt som är deras verklighet.

Efter lunchen får vi möjlighet att träffa och lyssna till församlingens nyaste medarbetare i Främre Asien, Tua och Torsten Sandell. De berättar i ord och bild om Turkiet och den lilla lutherska församlingens arbete i Istanbul. Det är intressant och lärorikt. Deltagarna frågar och funderar. Läget är spänt i länderna runtomkring och efter allt vi läst i tidningar och på nätet finns det många frågor om tro, religion, politik och kultur.

bild (3)

Efter kaffe och möjlighet till solbad och simning berättar församlingens kyrkoherde Stefan Forsén, om Lekholmens historia, om byggnaderna, verksamheten och det andliga livet där idag. Vi får veta att det är möjligt att komma ut och leva som holmbo på Lekholmen också för andra än ungdomar. Vem som helst, oberoende av ålder, kan ta båten ut för en dag eller flera, delta i måltiderna, njuta av vädret och naturen och vara med i den verksamhet som planeras för holmborna. Det finns också möjlighet att övernatta. Man betalar bara för båtresan och maten. Men det är viktigt att meddela att man är på kommande så att de ansvariga vet hur många som behöver mat och husrum!

Glada och nöjda återvänder vi till Degerö. Båtfärden tillbaka sker fortfarande i strålande väder även om det är kväll. Vi har lärt oss mycket under dagen, om skriftskolan idag, om Turkiet och framförallt om Lekholmen som nu känns mera också som ”vår skärgårdsö”, precis som det står i sommarens broschyr om Lekholmen: ”Välkommen till din skärgårdsö!” Vi kommer säkert igen och hoppas att många andra också gör det!

Läs mer om Lekholmen på http://www.lekholmen.fi

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s