Hälsningar från Istanbul

September 2014

Jag har tillsammans med min man Torsten bott i Istanbul sedan mars 2014. Vi är aktiva i den lutherska församlingen här, men det mesta av vår tid fylls av språkskolan. Där hålls vi ödmjuka! Få talar engelska, så utan turkiska står man definitivt utanför stängslet. Så småningom hoppas vi kunna göra lite mer nytta här. Nu får vi öva oss i att leva som kristna i ett sammanhang där vi är mer iakttagna än hemma. Vi ber för det här stolta och gästvänliga folket, vi ber att freden ska bevaras och att det ska vara möjligt att leva här som kristen.

Vår turkiska är bristfällig men vi kan ändå ha gemenskap med olika personer. Hela våren har vi bett att en av våra församlingsaktiva skulle få jobb – vi kan kalla honom Jari. Han är kock och kom nyligen från Östra Turkiet. I augusti fick han jobb på en pizzeria. Hans förman är kristen, och pizzerian är stängd på söndagar, så att de kan gå i sina kyrkor. Det låter ju fint!

Med den här församlingsmedlemmen har jag inga språkproblem!
Med den här församlingsmedlemmen har jag inga språkproblem!

Förra veckan besökte vi äntligen hans pizzeria. Jari såg mycket trött ut och berättade att han jobbar 15 timmar sex dagar i veckan… Samtidigt var han glad, för han får ha ett bokbord i pizzerian, där han kan sälja kristna böcker second hand. Han kom och satt sig vid vårt bord, tog sin gitarr med och så sjöng vi lovsånger ur hand handskrivna häfte tyst, tyst, tillsammans. Vi delade en Gudsgemenskap.

Härom veckan läste jag Psaltaren 23 på turkiska: ” Adı uğruna bana doğru yollarda öncelik eder” dvs. han leder mig på rätta vägar för sitt namns skull. Nästa gång jag besöker Jari ska jag räkna ut hur man ändrar  personändelserna och verbets ändelse så att  vi kan  be tillsammans: Herre, led oss på rätta vägar för ditt namns skull!  Låt ingenting fattas oss!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s