Kärlekens gnistor | Om Katniss & Jesus

Två kvällar i rad har vi filmkväll med Matteus ungdom. Det är filmer med samma tema men från helt olika perspektiv. I går var vi på bio och såg tredje filmen i Hunger games serien. Hunger games är en klassisk hjältesaga med den tyvärr lite ovanliga egenheten att hjälten är en flicka. Katniss Everdeen får motvilligt ta på sig rollen som symbolen för frihet och motstånd i ett rebelluppror mot en fruktansvärt orättvis civilisation. Motvilligt eftersom hennes uppror inte baserar sig på att vilja ta makten själv utan att det har vuxit fram ur hennes egen kärlek till de människor som hon har runt sig.
Men det är just i kärleken som gnistorna tänds.
De förtryckta människornas hopp växte när de såg henne ta sin systers plats i de dödsbringande Hungerspelen, när hon sjöng för den döende motståndarflickan Rue och när hon var beredd att ta sitt liv hellre än att tvingas döda sin vän Peeta. Hennes osjälviska kärlek blir starten för en revolution.

Att kärleken startar en revolution är också temat för kvällens film, Son of God. När Jesus för tvåtusen år sedan friade äktenskapsbryterskan eller umgicks med horor och tulltjänstemän så var det lika provocerande för överheten som det som Katniss gjorde. Men jag tror inte heller Jesus hade nån beräknande plan bakom sin medkänsla. Han tänder gnistor bara genom att vara sig själv, genom att älska.

Den revolution som Katniss är med och startar är fiktiv. Men Jesu kärleksuppror har hänt på riktigt och det får konsekvenser fortfarande idag. På samma sätt som folket i Panam blev inspirerade av sin ”Mockingjay” till att kämpa för det goda så kan vi också hämta inspiration från Jesus till den kamp som vi har att utkämpa.
En kamp där kärleken alltid kommer att vinna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s